Eerste hulp bij oogletsel
De herfst komt er weer aan. En dit is het seizoen om weer fijn aan het klussen te slaan binnenshuis. Naast vuurwerk is klussen de grootste oorzaak van de letsels aan het oog die uiteindelijk in het ziekenhuis worden behandeld.
Vuiltje in het oog
Iets in je oog krijgen is over het algemeen vooral vervelend, maar onschuldig. Je hebt het dan bijvoorbeeld over een vuiltje in het oog. Neem wat simpele stappen om eerste hulp bij oogletsel te verlenen:
- Vraag het slachtoffer niet in de ogen te wrijven. Het vuilje kan anders het oppervlak van het oog beschadigen.
- Vraag het slachtoffer te zitten en leg uit wat je gaat doen. Neem de oogleden tussen duim en wijsvinger en spreidt de oogleden voorzichtig uit elkaar.
- Vraag het slachtoffer naar boven, onder, links en rechts te kijken en kijk zelf of je het vuiltje op de oogbol van het slachtoffer kunt zien.
- Kun je het object zien? Zit het op het witte deel van het oog? Spoel het oog voorzichtig met lauwwarm water van de binnenkant (neuszijde) naar de buitenzijde (oorzijde).
- Lukt dit nog niet? Dan kun je proberen het vuiltje (op het witte deel van het oog) voorzichtig te verwijderen met een steriel gaasje. Strijk nooit over het gekleurde deel heen.
- Wil ook dit niet lukken? Zoek dan professionele hulp zoals een huisarts of oogarts.
Doordringend voorwerp in het oog
- Ernstiger kan het worden als er een doordringend voorwerp in het oog zit. Stel je bijvoorbeeld een spijker voor of iets dergelijks. De aanwijzingen in dit geval zijn wat anders.
- Zeg het slachtoffer het oog niet te bewegen en niet in het oog te wrijven.
- Laat het slachtoffer zitten en leg uit dat je het object niet uit het oog gaat halen.
- Stabiliseer het object als dat nodig is, bijvoorbeeld door er twee verbandrolletjes (opgerold) tegenaan te schuiven en de verbandrolletjes met kleefpleister op de plek te houden.
- Is het object minder groot, bedek dan het oog door een “kapje” te maken van bijvoorbeeld gemetalliseerd verband. Dit is namelijk wat dikker en stugger en blijft op de plek.
- Zorg dat het object zo min mogelijk beweegt en zorg zo snel mogelijk voor professionele hulp.
- Let op de ademhaling van het slachtoffer. Deze kan bedreigd worden als bloed in de luchtweg loopt.
Let op: haal geen objecten uit het oog als deze vast zitten in de oogbol. Laat daarnaast het gekleurde gedeelte van het oog (de pupil en de iris) altijd met rust.
Bron: EHBO bij doordringende oogletsels
Heeft u vragen en/of wilt u een afspraak maken met een van onze vakkundige opticiens?
Neem dan gerust contact met ons op.