Hoe kijken de ogen?
De ogen zijn voor velen heel vanzelfsprekend, ditzelfde geldt voor het kunnen zien. Maar hoe komt het eigenlijk dat wij kunnen zien? Hoe kijken onze ogen? Op deze vraag geeft Opticien aan huis vandaag antwoord.
Om te kunnen zien hebben de ogen licht nodig. De voorwerpen waar we naar kijken, weerkaatsen het licht naar onze ogen. Via de pupil komt het licht het oog binnen. Bij veel licht wordt onze pupil vanzelf kleiner. En bij weinig licht/in het donker, wordt onze pupil vanzelf groter. Hierdoor kan er meer licht naar binnen.
Het licht valt aan de achterkant van het oog op het netvlies. Hier bevinden zich allemaal lichtgevoelige cellen. Deze cellen geven aan de oogzenuw door wat ze zien. De oogzenuw gaat aan de achterkant van het oog naar de hersenen. Hier komen alle gegevens van de cellen uit beide ogen samen. Onze hersenen corrigeren deze informatie voortdurend en maken er zelf een geheel van. Meestal koppelen onze hersenen informatie uit het opgeslagen geheugen aan de gegevens die ze ontvangen. Hierdoor zie je niet altijd wat er is, maar zie je wat je hersenen er van maken.
Wanneer er sprake is van een ‘oogfout’, zoals te sterk, te zwak en/of niet rond van vorm, kan dit een onscherp beeld veroorzaken. Dit kan gecorrigeerd worden met een bril en/of contactlenzen, waardoor er weer een scherp beeld ontstaan.
Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?
Neem gerust contact op met Opticien aan huis.
Bron: willemwever.nl