PROBLEMEN, SYMPTOMEN EN TIPS
Zodra de winter begint en de kou toeslaat, wordt het tijd voor een sjaal, handschoenen en/of laarzen. Tijdens deze koude winterperiode is zorg voor de ogen erg belangrijk. Er kunnen namelijk een aantal oogproblemen verschijnen als gevolg van de koudere atmosfeer. Dit vindt plaats bij mensen die geen bril dragen, maar ook bij de bril- en contactlensdragers. Ogen kunnen pijnlijk, droog, rood en gezwollen worden. Daarnaast is een wazig gezichtsvermogen ook een symptoom die vaak optreed tijdens de winterperiode. Daarom is het belangrijk om een goede ooghygiëne en oogzorg te hanteren en bij problemen zo snel mogelijk de oogarts te raadplegen.
Brandende ogen in de winter
In extreem koud en winderig weer is het verstandig om de ogen niet geforceerd open te houden. Het hoornvlies kan namelijk daadwerkelijk bevriezen, wat zeer pijnlijk aanvoelt en leidt tot brandende ogen, een troebel zicht en een overgevoeligheid voor licht.
Droge ogen en wazig zien
Tijdens de wintermaanden komt tijdelijk wazig zien heel vaak voor. Het koudere weer zorgt voor een koele atmosfeer. Koude lucht houdt niet zoveel waterdamp vast en is daarom minder vochtig dan de warmere lucht die in de zomermaanden aanwezig is. Is de luchtvochtigheid laag, dan treedt veel verdamping op in de omgeving, zoals in meren, rivieren, plassen in de weg en natte stoepen, maar ook in de vochtige traanfilm die de ogen bedekt. Deze traanfilm bestaat bijna volledig uit vocht en is gevoelig voor toenemende verdamping uit koelere luchtmassa’s, waardoor dus droge ogen ontstaan.
Sneeuwblindheid
Uv-straling is niet enkel aanwezig in de zomer maar ook in de winter. Vooral in het buitenland (bijvoorbeeld in de bergen) is de UV-straling tien keer sterker dan in Nederland. Daarnaast reflecteert de UV-straling door de sneeuw. Hierdoor krijgen onbeschermde ogen een overmatige blootstelling aan UV-stralen en ontstaat sneeuwblindheid. Dit heeft gevolgen voor het gezichtsvermogen. Meestal verschijnen meerdere uren na de blootstelling aan het licht pas symptomen. Rode, gezwollen ogen, een zanderig gevoel in de ogen, wat pijn, tranende ogen en overgevoeligheid voor licht. Ook ziet men soms halo’s. Halo’s zijn heldere cirkels die vooral in een schemerige of donkere omgeving een lichtbron omringen, zoals bij koplampen van een tegenligger. Door deze lichtbollen, die het oog binnenkomen, zien mensen slechter; het interfereert namelijk met het gezichtsvermogen. Kortom: zonne- of skibrillen zijn essentieel en niet alleen tijdens de wintersport.
Oogpijn en andere problemen
Harde wind en teruggevoerde lucht binnenshuis veroorzaakt soms ongemak en pijn bij contactlensdragers. Scherpe oogpijn en vermoeide ogen zijn symptomen die aangeven dat de patiënt goed moet nadenken over het gebruik van zijn of haar contactlenzen. Mogelijk is het beter om een bril te gebruiken.
Rode en gezwollen ogen
Zijn de ogen rood of gezwollen, dan is dit vaak te wijten aan vernauwde bloedvaten in de weefsels rond de ogen. Mogelijk resulteren deze symptomen in ooglidspasmen, overmatig tranen en een wazig zicht.
Preventie oogproblemen en tips oogzorg
Het is belangrijk om de ogen zo fris mogelijk te houden om de harde gevolgen van de winter tegen te gaan. Voldoende water drinken en een zonne- of skibril dragen zijn de belangrijkste tips. Een luchtbevochtiger in huis zorgt verder dat de ogen niet uitdrogen en irriteren. Dit is vooral belangrijk omdat warme lucht (bijvoorbeeld van een kachel) de ogen doet uitdrogen. Tot slot is het nodig om een goede ooghygiëne te hanteren. Dit houdt onder andere in dat het wegvegen van overtollige tranen met een schone doek of tissue gebeurt om de verspreiding van ziektekiemen die leiden tot ooginfecties of een verkoudheid te verminderen.
Bron: Problemen, symtomen en tips
Heb je vragen en/of wil je een afspraak maken met opticien aan huis
Neem dan contact met ons op via: 06 493 86 412